Livsmedelsverksamhet - anmäl och registrera

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Information

Oavsett om du tänkt starta restaurang, café, butik eller skolkök ska du senast två veckor innan du startar eller tar över en verksamhet anmäla det till kommunen. Anmälan gör du i denna e-tjänst.

Använd tjänsten som företagare

I e-tjänsten kan du välja att hämta dina företagsuppgifter från Bolagsverket, SCB och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem. Läs mer på sidan Så här hämtas dina företagsuppgifter (länken öppnas i ett nytt fönster).

Du kan också välja att fylla i uppgifter om ditt företag manuellt.

Om du söker som ombud

När du företräder ditt företag så kan du använda din egen e-legitimation (t.ex. BankID eller Mobilt BankID) för att logga in i e-tjänsten. E-legitimationen bevisar att det är du som gör registreringen.

Du får en bekräftelse från oss efter några dagar och då får du starta din verksamhet. Om du inte fått en bekräftelse får du ändå starta 10 vardagar efter det att du anmält till oss.

Saknar du e-legitimation?

Om du saknar e-legitimation kan du göra ansökan på vår blankett. Den finns att ladda ner under ”Hämta blankett” här på e-tjänstens startsida.

Om du vill skaffa e-legitimation kan du läsa mer om hur man gör det hos elegitimation.se (länken öppnas i ett nytt fönster).

Skyddade personuppgifter

Om du har skyddade personuppgifter (exempelvis skyddad folkbokföring, sekretessmarkering eller fingerade personuppgifter) ska du vara försiktig med att använda kommunens tjänster. Orsaken är att informationen som lämnas i e-tjänsten kan bli en offentlig handling. Det är inte heller möjligt att garantera fullständigt skydd från obehörig insyn. Kontakta istället kommunen på nummer 0612-800 00 för att få hjälp. 

Kostnad för registreringen

För vårt arbete med registreringen av din anmälan tar vi ut en avgift som motsvarar en timmas handläggningstid, enligt en taxa som är fastställd av kommunfullmäktige i Kramfors kommun. Timavgiften är för närvarande 1 168 kronor.

Har du eget vatten? 

Då behöver du även anmäla dricksvattenanläggning.  Du gör detta via en blankett som finns på vår webbplats kramfors.se (länken öppnas i ett nytt fönster).

Tänk på att

Efter att din ansökan har skickats in till oss kommer vi att ha kontakt med dig via e-post eller telefon så det är viktigt att du anger korrekta uppgifter till oss i e-tjänsten. Vill du komplettera ditt ärenden efter att det är inskickat så kan du göra det via vår e-post mob@kramfors.se.

Läs mer

Du som vill starta en livsmedelsverksamhet ska ha kunskap om den verksamhet du vill bedriva. Du ska också ha kunskap i livsmedelshygien och om livsmedelslagstiftningen. De krav på utbildning och kunskap som gäller dig beror på vilken verksamhet du bedriver och vilka livsmedel du hanterar.

För att läsa mer om att bedriva livsmedelsverksamheter i Kramfors kommun så har vi samlat information på vår webbplats kramfors.se (länken öppnas i ett nytt fönster).

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa